‘Aantal phishingmails over COVID-19 explodeert’

Het aantal phishingmails dat inhaakt op de angst voor de verspreiding van het coronavirus, is in korte tijd met 667% gestegen.

Sinds januari was al een toename te zien in het aantal frauduleuze mails over COVID-19/ corona. Vanaf eind februari is het aantal phishingmails dat op het onderwerp inhaakt door het dak gegaan, constateren onderzoekers van Barracuda Networks.

Bijna een half miljoen spearphisingmails

Tussen 1 maart en 23 maart registreerden de onderzoekers bijna een half miljoen spearphishingmails. Van die 467.825 e-mails gingen er 9116 over COVID-19. Dat is 2%, meldt nieuwssite Techrepublic op basis van cijfers van Barracuda.

Die 2% lijkt misschien niet zoveel, maar in februari telde Barracuda nog maar 1188 spearphishing e-mails over COVID-19 en in januari slechts 137.

Vooral oplichting

Volgens Barracuda zijn de frauduleuze mails in 3 categorieën in te delen: oplichting, merkmisbruik en business e-mail compromises. In de mails proberen criminelen malware te verspreiden, persoonsgegevens te verkrijgen of gebruikers te misleiden en geld te stelen.

“Professionele aanvallers zijn goed in het inspelen op emoties om een reactie op hun phishing-pogingen uit te lokken, zoals de lopende sextortion-campagnes”, stelt Barracuda. “Met de angst, onzekerheid en zelfs sympathie die voortkomen uit de coronacrisis, hebben aanvallers een aantal belangrijke emoties als hefboomwerking gevonden.”

Bron: Channel Connect

Voorkom onnodig risico

Werk veilig en snel door de juiste ICT oplossing. Wij helpen je graag met het vinden van die oplossing. Bel 0182 – 709 709 of mail naar info@compsolution.nl.

OFFERTE AANVRAGEN

  Bedrijfsnaam *

  Voornaam *

  Achternaam *

  Telefoon

  E-mail *

  Vraag

  DIRECT CONTACT

  CompSolution

  Kom je er niet helemaal uit of heb je nog vragen? Bel ons. Ons team van ICT’ers helpt je in begrijpelijke taal verder, dus zonder lastige ICT termen. We zijn bereikbaar op alle werkdagen.

  0182 - 709709